Multiparket houten vloer

Multiparket is bij Parket Pand10 het meest verkochte parket. Multiparket bestaat uit twee lagen hout. De onderste laag is van watervast berken multiplex en de toplaag van massief hout, meestal Eiken maar ook in vele tropische houtsoorten, zoals jatoba, wenge, walnoot, hard maple, iroke, merbau en andere. Het berken multiplex heeft de eigenschap heel stabiel te zijn, daardoor ligt het massieve hout nagenoeg stil en zal multiparket ten opzichte van massieve vloerdelen veel minder gevoelig zijn voor uitzetten en krimpen.

Soorten multiparket
Er bestaan grofweg drie typen multiparket; de dunne multiplank, 13mm dik met een toplaag van 3mm, de standaard multiplank, 16mm dik met een toplaag van 4mm (zoals hierboven genoemd) en de dikke multiplank, 20mm dik met een toplaag van 6mm.

Dunne multi-plank
De dunne multiplank bestaat uit 10mm berken multiplex met een toplaag van 3mm massief (eiken) hout. Deze multiplank is vaak lager geprijsd dan de standaard multiplank. Deze multiplank is met gemak 2 tot 3 keer te schuren als u bijvoorbeeld na een aantal jaren op de kleur bent uitgekeken. Omdat de totale dikte van deze multiplank dunner is dan de standaard multiplank leent deze multiplank zich minder goed om op minder egale ondergronden te plaatsen. Ook de combinatie met hele dikke ondervloeren is niet optimaal. Wij zijn dan ook van mening dat deze vloeren vast verlijmd dienen te worden op de voldoende vlakke ondergrond.

Standaard multi-plank
De standaard multiplank is een multiplank van 16mm totaal dikte met een 4mm toplaag. De drager, de onderlaag, bestaat ook uit een watervaste berken multiplex van 12mm. De toplaag van 4mm is probleemloos 5 keer op te schuren om er bijvoorbeeld na verloop van tijd een hele andere uitstraling aan te geven. De gemiddelde levensduur van deze multiplank is 50 jaar. Door de gunstige prijs/kwaliteitsverhouding is dit type parket binnen het multiparket het meest verkocht.

Dikke multi-plank
De dikke multiplank wordt ook wel aangeduid met diklamel of duoplank. Dit is enigszins verwarrend omdat deze producten allemaal grotendeels hetzelfde zijn. De dikke multiplank heeft een totale dikte van 20mm met een massief houten toplaag van 6mm met een watervaste berken multiplex drager (onderlaag) van 14mm. Door de grote totaaldikte is dit type multiplank de meest stabiele in zijn soort en door de extra dikke toplaag zijn deze vloeren ook nog vaker op te schuren en eventueel anders te behandelen of te kleuren dan de standaard multiplank Nadeel van de dikke multiplank is de prijs, deze ligt aanzienlijk hoger dan bij de standaard- en dunne multiplank.