Informatie Parket leggen

Opslag eiken vloeren
De houten planken moeten in de ongeopende verpakking blijven in een ruimte met een luchtvochtigheid tussen de 50 en 65% en een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Leg de houten planken nooit op vloerverwarming, hierdoor kunnen te grote temperatuurverschillen ontstaan. De houten planken moeten horizontaal op de grond liggen, zonder in aanraking te komen met water of vocht. Haal de houten planken pas vlak voor het leggen uit de verpakking maar laat deze eerst minimaal 48 uur acclimatiseren in de ruimte waarin u de vloer wilt leggen.

Doe het zelf of laten leggen
Met de geoliede planken kunt u bij een droge en vlakke ondergrond zelf zwevend leggen. Indien de planken nog niet geolied zijn, raden wij in het algemeen aan om dit door een legspecialist te laten doen. Indien u zelf wilt leggen moet u er goed op letten dat u de olie gelijkmatig en volgens de voorschriften op de verpakking aanbrengt, Het aanbrengen van hardwax of olie is vergelijkbaar met het sauzen van een muur. U moet dit zo dun mogelijk en zo gelijk mogelijk aanbrengen. De meest gemaakte fout is dat er te veel of te ongelijk olie of hardwax wordt aangebracht. Om een fout te herstellen moet u dan de hele vloer schuren. Heel duur en doodzonde!

Wat wij altijd sterk afraden om zelf te doen:
– Lijmen
– Lakken
– Schuren
– Aanbrengen van Royl Oil 2-k Naturel
– Aanbrengen van Royl Oil 2-k Kleur pigmentolie

Zwevend of vastlijmen
In het algemeen moet de eiken vloer vastgelijmd worden bij een ruimte langer dan 10 meter of breder dan 5 meter. Daarnaast zijn nog onderstaande voor- en nadelen te noemen.

Zwevend zonder klik
* Goedkoper, doe het zelf * Meenemen bij verhuizing * Kan kraken * Relatief makkelijk naadvorming * Hol loopgeluid * Niet geschikt voor grote ruimtes (> 5x10m)

Zwevend met klik
* Laagste legkosten * Nooit naadvorming * Kraakt niet met HDF laag * Meenemen bij verhuizing * Hol loopgeluid

Vastlijmen
* Niet kraken * Solide loopgeluid * Min € 15,– per m2 duurder * Niet meenemen bij verhuizing

Parketveren
Doordat bij het zwevend leggen zonder kliksysteem parketveren worden gebruikt, wordt het natuurlijke proces van krimping en uitzetting van het hout opgevangen. Zo blijven de onderlinge verhoudingen in orde.
Een mooie zwevend gelegde eiken vloer wordt in de looprichting gelegd. Voor het zwevend leggen van een eiken vloer zonder kliksysteem heeft u altijd parketveren nodig.
Plats op de werkvloer eerst een damp dichte ondervloer met 20cm overlap. Leg de planken in wildverband. Plaats de parketveren om de 50cm langs alle kanten en verlijm de kopse kant van de planken met nadenlijm. Houdt bij de kopse kant een vrije ruimte van 1 cm over tussen de muur en de houten planken. Aan de lange zijden altijd een vrije ruimte van 1,5 cm overhouden.

Houdt altijd rekening met een zaagverlies van circa 5 tot 10%. Dit zaagverlies is in kleine ruimtes of ruimtes met een bijzondere vorm groter. In het geval van leggen op vloerverwarming moet u de pagina Vloerverwarming met Stookprotocol lezen.