Hout Onderhoud

Houten vloer onderhoud

Houtsoort
Voor het onderhoud van uw parketvloer of houten vloer is het niet belangrijk welke houtsoort u heeft.
Weliswaar is een grenen vloer veel zachter dan een eiken vloer of een tropische hardhouten vloer, maar een kras kan in elke vloer komen, alleen in grenen zal deze dieper zijn.

Soort houten vloer
Voor het onderhoud maakt het ook niet uit wat voor soort houten vloer u heeft. Of het nu traditioneel parket is, een massieve plank, een samengestelde plank (ook wel duoplank genoemd), lamelparket of fineerparket. Alle houten vloeren gaan werken onder invloed van een te hoge luchtvochtigheid (uitzetten) of een te lage luchtvochtigheid (krimpen) alleen zal een massieve plank die zwevend is gelegd veel meer werken dan traditioneel parket of fineerparket.

Afwerking
Voor het onderhoud van uw parketvloer of houten vloer is het wel van belang welke afwerking u heeft. In de keuze welk onderhoudsmiddel u nodig heeft om uw parketvloer of houten vloer mooi en schoon te maken/te houden maakt het een groot verschil of u nu een gelakte vloer heeft of een geoliede vloer.

Het onderhoud van uw parketvloer of houten vloer algemeen:
Voor alle soorten afwerkingen geldt:
Dagelijks: stof en vuil verwijderen mat een stofdoek (wissersysteem) of stofzuiger (met parketborstel).
Periodiek: aanbrengen van het onderhoud (meerdere malen per jaar, zeker op slijtplekken als looppaden, de eethoek, het zitgedeelte en de keuken).
Beschadigingen voorkomen:
• Zorg voor goede schoon-droogloopmatten bij alle deuren.
• Zorg voor vilt onder uw meubels, zeker die meubels die vaak verschoven worden (stoelen, bijzettafels), maak het vilt regelmatig schoon en vervang tijdig.
• Zet bloempotten nooit rechtstreeks op de vloer, maar gebruik van onderschotels.
• Zorg voor de juiste wielen voor uw meubels, voor uw houten vloer heeft u zachte wieltjes nodig die het gewicht goed kunnen dragen. Wanner het niet mogelijk is om de bestaande wieltjes te vervangen (piano, antiek en modern meubelstuk) kunt u meubelschotels onder de wieltjes plaatsen.
• Zorg voor een goede klimaatbeheersing. Dit kunt u in de gaten houden door middel van een hygrometer, en op peil houden door middel van een luchtbevochtiger. Denk wel aan het tijdig vervangen van het filter.

Het onderhoud van uw parketvloer of houten vloer specifiek:
Elke soort afwerking olie of lak kent ook specifiek onderhoud, volg de instructies voor het “dagelijks”, ‘periodiek” en “groot onderhoud” zoals vermeld door de leverancier van het product welke op uw parketvloer of houten vloer is aangebracht.